Web Informer Button

10/16/2016
0
Τρύπημα στο αυτί; Passé... Tα piercing της νεολαίας γίνονται στη μύτη, στο φρύδι, στον αφαλό και στα χείλη. Λιγότερο συχνά, αλλά... συνηθισμένα είναι τα τρυπήματα στο στήθος, στη γλώσσα, στο διάφραγμα και στα γεννητικά όργανα.Τι κινδύνους κρύβει όμως η γενίκευση του τρυπήματος;


Ένας στους τρεις παρουσιάζει προβλήματα μετά το τρύπημα (αιμορραγία, πρήξιμο, μόλυνση). Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτές οι επιπλοκές είναι συχνότερες στα τρυπήματα της γλώσσας, των γεννητικών οργάνων και του στήθους. Πιο υψηλού κινδύνου είναι τα τρυπήματα τύπου «κάν’ το μόνος σου» αλλά και η υγεινή που ακολουθούν οι νέοι μετά το piercing.

Οι επιπλοκές του piercing αφορούν κυρίως δεματίτιδες εξ επαφής που μπορούν να προκληθούν από αναποστείρωτα εργαλεία ή / και το μέταλλο του κοσμήματος. Επίσης, επιδείνωση ή εμφάνιση αλλεργικών δερματίτιδων στο σημείο του τραυματισμού (έκζεμα, ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα). Ένας άλλος κίνδυνος είναι τα λοιμώδη νοσήματα. Σε περίπτωση μη αποστείρωσης των εργαλείων, υπάρχει μεταφορά μικροβίων και ιών, με κυριότερα τους στρεπτόκοκκους, τους σταφυλόκοκκους και τις ηπατίτιδες Β και C, ενώ αν μετά το τρύπημα δεν ακολουθηθούν οι οδηγίες που δίνει ο piercer, υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης ή κάποιας άλλης αντίδρασης, όπως της ανάπτυξης κοκκιώματος, δηλαδή μιας σκληρίας που δεν μπορεί να υποχωρήσει στην περιοχή του τρυπήματος.
Οι ειδικοί συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στα τρυπήματα του φρυδιού και της μύτης, από όπου περνάει σημαντικός αριθμός νεύρων και αγγείων.
Ένας έμπειρος piercer και κάποια βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν και μετά το piercing μπορούν να σας εξασφαλίσουν μοντέρνο look χωρίς κινδύνους:
* Mην επιχειρήσετε να τρυπήσετε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας μόνοι σας, σε πλανόδιο ή σε στούντιο που δεν πληροί τις βασικές προδιαγραφές υγιεινής.
* Το piercing πρέπει να γίνεται με αποστειρωμένη βελόνα μίας χρήσης. Βεβαιωθείτε ότι το εργαστήριο διαθέτει κλίβανο για την αποστείρωση όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στο τρύπημα.
* Pωτήστε από τι υλικό είναι φτιαγμένο το σκουλαρίκι που θα χρησιμοποιηθεί. Tο τιτάνιο είναι το ασφαλέστερο υλικό, αφού είναι απολύτως αδρανές και δεν προκαλεί αντιδράσεις και αλλεργίες. Βεβαιωθείτε ότι και αυτό έχει αποστειρωθεί.
* Φροντίστε την καθημερινή αντισηψία στην περιοχή του τρυπήματος.
* Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πόνο ή κνησμό, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό.πηγή