Web Informer Button

6/20/2016
0
Κοινωνικό πείραμα της Durex και συμπληρωματική επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Sussex επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε: η τεχνολογία καταστρέφει την σεξουαλική ζωή.
Οι διεξάγοντες την μελέτη προτρέπουν ηχηρά: αν θες την ηδονή να επιστρέψει στο κρεβάτι σου, κλείσε το κινητό σου. Τουλάχιστον στις διακοπές!
Η Durex δημοσίευσε μια μελέτη για τις σεξουαλικές προσδοκίες (sexpectations) των ζευγαριών κατά την διάρκεια των διακοπών και την επίδραση που έχει ητεχνολογία στις σχέσεις τους το διάστημα αυτό. Η ίδια εκτιμά πως τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή καθημερινών ζευγαριών, καταδεικνύουν μιασαφή λύση για καλύτερο σεξ κατά τη διάρκεια των διακοπών.  
Ειδικότερα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2000 ενήλικων, αποκάλυψε τις σεξουαλικές τους προσδοκίες κατά την διάρκεια των διακοπών, με το 52% των συμμετεχόντων να δηλώνουν πως προσδοκούν καλύτερο σεξ, αλλά το 60% να παραδέχεται ότι η πραγματικότητα δεν ταυτίστηκε με τα θέλω τους.   
Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν εκπλήσσουν, αν σκεφθούμε ότι το 40% των ανθρώπων είναι λιγότερο πιθανό να υποκινήσουν την σεξουαλική επαφή, αν ο σύντροφός τους είναι στο κρεβάτι και ασχολείται με το κινητό. Ακόμα, το 41% παραδέχτηκε ότι κατά την διάρκεια των διακοπών τους, τα ζευγάρια τις νύχτες προτιμούν να περνούν τις ώρες τους με τα κινητά τους παρά ο ένας με τον άλλον.  
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων έδειξαν ότι η «απόσπαση της προσοχής από τα ψηφιακά μέσα» κατά τη διάρκεια των διακοπών επηρεάζει αρνητικά τις ανθρώπινες σχέσεις.
Τα ζευγάρια μοιράζονται σημαντικές στιγμές από τις καλοκαιρινές τους διακοπές με αναρτήσεις social media παρά με τον σύντροφο τους.
Πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι η ενασχόληση με τις τηλεφωνικές συσκευές, αντί με το σύντροφο κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να προκαλέσει αιτία για καβγάδες. Συγκεκριμένα, το 59% δήλωσε ότι, είτε ο σύντροφος τους ή και οι δύο αφιέρωναν πολύ χρόνο στις οθόνες, με περισσότερους από το ήμισυ των ερωτηθέντων να δηλώνουν πως το αποτέλεσμα αυτής της συνήθειας είναι να «υποφέρει» η σχέση τους– 72 από τους ερωτηθέντες παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα τους, ακόμα και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Αποκαλυπτικές είναι οι διαφορές στα ζευγάρια που βρίσκονται σε διαφορετικά φάσεις της ζωής τους. Σχεδόν το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως τα τηλέφωνα και τα tablets υπονομεύουν την σεξουαλική ζωή τους στις διακοπές, αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο ένα τρίτο για τις ηλικίες κάτω από τα 35 – άτομα τα οποία το πιο πιθανό είναι πως έχουν μεγαλώσει με την τεχνολογία. Επιπλέον, το 15% παραδέχονται ότι κάνουν λιγότερο σεξ από ότι στο παρελθόν, λόγω της ενασχόλησής τους με την τεχνολογία, ποσοστό που εκτοξεύεται στο ένα τέταρτο στα άτομα ηλικίας κάτω των 35.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκονται τα social media, με το 65% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα να ποστάρουν 3 φορές την ημέρα και το 42% να παραδέχεται ότι «μοιράζεται» σημαντικές στιγμές από τις καλοκαιρινές του διακοπές με αναρτήσεις social media παρά με τον σύντροφο του. Χαλαρές στιγμές πλάι στην πισίνα ή την παραλία μπορεί να μοιάζουν ιδανικές για να χαλάρωση, αλλά σχεδόν οι μισοί παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούν τηλέφωνα και τάμπλετ ακόμα και εκεί – οι γυναίκες δε, είναι οι συνήθεις ύποπτοι, σε ποσοστό μεγαλύτερο κατά 27% από τους άνδρες.
Η Durex θεωρεί ότι υπάρχει λύση. Έτσι και αλλιώς, το 57% των ερωτηθέντων λένε ότι θα είχαν μεγαλύτερη διάθεση για σεξ, αν ήξεραν ότι ο παρτενέρ τους έχει κλειστό το κινητό του και είναι αφοσιωμένος σε μια βραδιά που θα πέρναγαν μαζί κατά την διάρκεια των διακοπών τους.
Πολλά ζευγάρια, αντί να αντιλαμβάνονται την κρεβατοκάμαρα ως ένα ρομαντικό σκηνικό, την θεωρούν ως το σημείο όπου έχουν την ευκαιρία για απεριόριστη χρήση συσκευών.
Για να διαπιστωθεί και στην πραγματικότητα αν αυτά τα στατιστικά είναι αληθή, η Durex κάλεσε ζευγάρια σε ένα ονειρεμένο ταξίδι αναψυχής, το οποίο αποτέλεσε τμήμα ενός πειράματος, με την προϋπόθεση ότι, κατά την διάρκειά του, δεν θα είχαν καμιά επαφή με την τεχνολογία. Η ταινία του κοινωνικού πειράματος #DoNotDisturb παρουσιάζει στα ζευγάρια από όλο τον κόσμο πώς ένα «διάλειμμα» από την τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των σεξουαλικών προσδοκιών που έχουν στις διακοπές τους. 
Ο Dr. Sharif Mowlabocus από το Κέντρο Σεξουαλικής Διαφωνίας που στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο του Sussex (Centre of Sexual Dissidence at the University of Sussex) διεξήγαγε συμπληρωματική επιστημονική έρευνα ως απάντηση στα ευρήματα της παραπάνω.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλά ζευγάρια, αντί να αντιλαμβάνονται την κρεβατοκάμαρα ως ένα ρομαντικό σκηνικό, την θεωρούν ως το σημείο όπου έχουν την ευκαιρία για απεριόριστη χρήση συσκευών, λόγω της δωρεάν πρόσβασης μέσω του δικτύου WiFi του ξενοδοχείου διαμονής τους. Ο Dr. Mowlabocus τόνισε επίσης ότι «η χρήση μιας συσκευής από τον έναν σύντροφο ενθαρρύνει τη χρήση της συσκευής και από τον άλλο ", επιδεινώνοντας έτσι την ήδη άσχημη κατάσταση.
Η εξάρτηση από τις φορητές συσκευές τεχνολογίας μπλοκάρει την δυνατότητα αναθέρμανσης των προσωπικών σχέσεων.
«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν την ισχυρή πεποίθηση ότι οι διακοπές θα πρέπει να σημαίνουν αποχή από την εργασία, από τις έννοιες του σπιτιού και από τα social media. Ωστόσο, το υπνοδωμάτιο του ξενοδοχείου που κάποτε αποτελούσε το χώρο που μπορούσε να έρθει το ζευγάρι πιο κοντά, να νιώσει ρομαντικά και να αποδράσει  από την καθημερινότητα, πλέον υπάρχουν φορές που μοιάζει περισσότερο με ένα φρενήρη κέντρο πολυμέσων, με τα ζευγάρια να βιάζονται να «ανεβάσουν» τις φωτογραφίες από την ημέρα τους, να  επικοινωνούν με τους φίλους τους μέσω εφαρμογών όπως το messenger και τα newsfeeds, όλα αυτά με σκοπό να ικανοποιήσουν τη λαχτάρα τους να διαδράσουν με τα κοινωνικά τους δίκτυα. Ίσως μια λύση θα ήταν οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων να τοποθετήσουν τα τηλέφωνα στο λόμπι και όχι στην κρεβατοκάμαρα, ή να θέσουν ένα χρονικό όριο στη  χρήση του τηλεφώνου και του wi-fi».
«Οι διακοπές ήταν παλαιότερα ο χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου τα ζευγάρια συνήθιζαν να χαλαρώνουν και να αναθερμαίνουν τη σχέση τους», αναφέρει ο Volker Sydow, Γενικός Διεθυντής της Durex Παγκοσμίως. «Παρόλα αυτά, αυτό το πείραμα απέδειξε πως η συνεχώς αυξανόμενη εξάρτηση από τις φορητές συσκευές τεχνολογίας για ψυχαγωγία και αυτοεπιβεβαίωση, ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπλοκάρει την δυνατότητα αναθέρμανσης των προσωπικών σχέσεων. Η Durex προσκαλεί τα ζευγάρια να κάνουν ένα διάλλειμα από την τεχνολογία και να ασχοληθούν με το να αγγίξουν τον σύντροφο τους αντί για το τηλέφωνο τους».Πηγή: clickatlife.gr